През 1814 г. в Гент е подписан мирен договор, който слага край на Британско-американската война.Прочетете

...
През 1814 г. в Гент е подписан мирен договор, който слага край на Британско-американската война.Прочетете
Коментари Харесай

На този ден: Астронавтите на Аполо 8 излъчват Коледен телевизионен сигнал от орбитен полет около Луната

През 1814 г. в Гент е подписан кротичък контракт, който поставя край на Британско-американската война.
Прочетете още
През 1871 г. се състои международната премиера на операта „ Аида “ на италианския композитор Джузепе Верди в Кайро с огромен триумф. „ Аида “ е опера, композирана от италианския композитор Джузепе Верди.



Действието се развива в Мемфис и Тива по време на царуването на фараоните. Противно на общото разбиране, операта не е написана по поръчка на египетския хедив Исмаил паша по случай откриването на Суецкия канал, а във връзка откриването на нов оперен спектакъл в Кайро. Верди стартира работа върху музиката на „ Аида “ в средата на 1870 година и я приключва в края на годината. Подготовката за представлението стартира веднага; декорите и костюмите за премиерата са поръчани по скици на Едуард Мариет в Париж.

Френско-пруската война от 1870 година става причина за отлагането на премиерата. Представлението е изнесено шест месеца след сключване на мира. „ Аида “ е изпълнена на 24 декември 1871 г. в Кайро с огромен триумф.

През 1912 г. при детонация в дружество на Хокайдо (Япония) умират 245 души.

През 1968 г. програма Аполо: Астронавтите на космическия кораб Аполо 8 стават първите хора осъществили орбитален полет около Луната; те правят 10 лунни орбити и излъчват Коледен телевизионен сигнал, който става една от най-гледаните телевизионни стратегии.Корабът е изстрелян в 12.51 ч. на 21 декември 1968 година от Космически център Кенеди във Флорида. След две обиколки към Земята са включени моторите на третата степен и астронавтите се отправят на път към Луната. Членовете на екипажа на „ Аполо 8 ” са пионери в няколко дяла от пилотираните галактически полети.

Целта на експедицията е достигане на естествения сателит на Земята, влизане в окололунна орбита, снимане и набелязване подобаващи места за прилуняване на бъдещи задачи, завръщане и приводняване в авансово набелязан регион на родната планета.

В навечерието на Коледа астронавтите излъчват директно телевизионно предаване траяло 24 минути, като са показани лунните пейзажи от камерата, която те носят със себе си. „ Аполо 8 ” прави общо 10 лунни обиколки и още веднъж на противоположната страна на Луната е включен основният мотор за ускоряване и прекосяване в балистична траектория, която води кораба по противоположния път към родната планета.

Родени са  Рики Мартин, пуерторикански артист,  Лютви Местан, български политик.



Починали са Вашку да Гама, португалски мореплавател, Иван Татарчев, основен прокурор на България,  Харолд Пинтър, английски публицист, Нобелов лауреат.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР